Wandelfeiten:

alle feitelijke gegevens op een rij..

 

26e en 27e etappe: van Strabeek naar Maastricht (11 km) en

van Maastricht naar de Sint Pietersberg (4 km)

25 oktober 2005 (moesson-etappe)

 
De twee laatste etappes van het Pieterpad hebben we op één dag gelopen. Met de auto vanuit Uden (M&M, Tineke, Mijntje en Michiel in 1 auto), tegelijk met Maartje & Gijs in 1 auto, om 07.10 uur vertrokken naar Strabeek, het begin van de dagetappe. Willemien reed intussen vanuit Uden naar het eindpunt op de Sint Pietersberg, net als Henk & Mariet vanuit Geldrop. (2 x 123 km plus 2 x 120 km). Wij arriveren om 08.55 uur in Strabeek en rijden van daaruit (via wat files) naar de Sint Pietersberg om de drie anderen op te halen (2 x 30 km). Om 10.00 uur zijn we dan eindelijk klaar om te gaan wandelen vanuit Strabeek. Tot die tijd was het nog droog...

Zodra we goed en wel onderweg zijn op ons Pieterpad, betrekt de lucht en valt de eerste regen. Vanaf 10.15 uur tot ongeveer 13.50 lopen we in die ene bui: alles wordt door en door nat, tot en met het notitieblokje om alle wandelfeiten onderweg te noteren. Dit verslag is dus grotendeels gebaseerd op geheugenwerk. Zo halverwege de ochtend kunnen we schuilen in een kleine mergelgrot langs de route; we eten daar een boterhammetje en drinken wat chocomel en koffie. Als snel is de bodem in de grot glibberig geworden door alle druipende natte kleren van ons. Oppassen dus.

Zoals menige Pieterpadder weet, ligt 500 meter van de route af café Bergzicht  in Bemelen (tegenover de kerk), waar je heerlijk soep kunt eten. We besloten om dat kleine uitstapje te maken en even wat op te drogen daar. We bleken de enige wandelbezoekers te zijn op dat moment. De waard serveert heerlijke soep: tomaten, goulash, vis, uit, die vergezeld gaat van een heerlijk fris 'Elske' (totaal € 34,80, betaald door Henk). Zo rond 13.00 uur zijn we weer redelijk opgedroogd en gaan we weer verder. Toevallig ligt vlakbij een kruising waar het rood-witte merkteken van de LAW op een paaltje staat: daar gaan we dus verder. Pas kilometers en heel veel regenwater verder komen we erachter dat we verkeerd zitten. Het blijkt namelijk dat een ander LAW, het Pelgrimspad, hier vlakbij loopt en door het ommetje naar het café zijn we per ongeluk overgestapt op dat andere pad. Omdat het zo regende hadden we het Pieterpadgidsje even in de zak gehouden en zodoende ging het dus mis. Op de tijd dat we de rand van het stedelijke gebied van Maastricht moesten bereiken, zien we een ANWB-wegwijzer staan, die aangeeft dat Maastricht nog 7 km verder ligt, de andere kant op. Een extra wandelbonus, waar we eigenlijk niet op gerekend hadden. Een deel van de groep gaat met de bus en de harde kern (Tineke, M&M, Michiel, Henk&Mariet) gaat uiteraard te voet richting Maastricht. We komen om 15.30 uur bij het station van Maastricht aan (we hebben 5,5 km extra gelopen); de rest van de groep zit in het stationsrestaurant lekker aan de koffie met gebak.

Omdat het stationsrestaurant nogal rokerig is, gaan we op het terrasje van café 't Beerhoes zitten, schuin tegenover het station. Daar nemen we als troost voor het mislopen een lekker (Brand) pilsje en een kop koffie (totaal 7 koffie, 1 thee, 2 bier, € 16,40). Intussen is ook de zon wat gaan schijnen en raken we allengs een beetje opgedroogd.

We zetten de laatste etappe naar de Sint Pietersberg in om 16.00 uur , nog 4 km te gaan. De tocht naar het eindpunt van het Pieterpad is stevig heuvel op, winderig en dus goed kleren-drogend. Het gaat niet meer zo snel allemaal, maar om 17.00 uur hebben we dan toch het monument op de Sint Pietersberg bereikt (na 20,54 km). We hebben deze laatste dag van het Pieterpad in totaal 22,54 km ( = 31.244 stappen) gelopen, toch iets meer dan de geplande 15 km. Een klein eindje terug ligt Chalet Bergrust, waar we als enige gasten een lekker consumptie tot ons genomen hebben € 32,60) en waar we onze twee welverdiende Pieterpadcertificaten in ontvangst hebben genomen, ondertekend door de aanwezige getuigen.

Met wat heen en weer rijden vanuit het eindpunt naar het startpunt in Strabeek (2 x 30 km) waren we om ongeveer 20.00 uur weer thuis.

Eten en drinken: weinig, heel weinig: een enkele boterham, een enkel snoepje, een lekkere bak soep, wat warme chocomel van Willemien en van Tineke, een paar snoepjes.

Het weer: voor de middag zwaar bewolkt en regen (aan één stuk). Na 14.00 uur: zonnig en droog. Wind uit het zuiden, kracht 4 tot 5, temperatuur circa 17 graden Celsius.

Kleding: normale herfstkleding plus extra regenkleding.

 

 

25e etappe: van Sittard naar Strabeek (21 km)

25 september 2005 (appels- en peren-etappe)

De mooiste etappe in Limburg totnutoe is vandaag aan de beurt: samen met Tineke gaan we om 06.10 uur in Uden van huis, per auto naar Sittard (104 km). Onderweg regent het dat het giet en koelt het goed af buiten. De knietjes in de korte broek gaan al een beetje bibberen. Het ziet er echt beroerd uit dat weer! Maar gaandeweg lijken de wolken toch dunner en droger te worden en komt de hoop op fatsoenlijk weer (zoals voorspeld) toch weer boven. Na wat omleidingen bij Sittard komen we daar om 07.24 uur aan en het is inmiddels droog geworden! De auto wordt geparkeerd op de grote vrije parkeerplaats die niet ver van het station NS (startpunt van de dagetappe) ligt. We nuttigen nog snel een bakje meegenomen koffie en de wandeling begint om 7.30 uur; het is dan 14,5 graden Celsius en droog.

De traditionele knakworstenpauze (eerste kleine pauze) houden we om 09.10 uur, in de buurt van de heemtuin bij Windraak (kaart 43); een mooie bank met tafel naast een herdenkingsmonumentje van het VN. We hebben dan 5,98 km afgelegd. Zo af en toe valt er een spatje regen..., maar na tien minuten pauze gaan we toch weer gewoon verder op de tocht. Er wacht ons immers nog een flinke klim die dag.

De lunchpauze is om 11.50 uur aan de beurt (na 14,49 km) op een nieuwe rustbank, bij een kruispunt in het veld,  temidden van appel- en perenboomgaarden. De verleiding om daar van te snoepen kunnen we niet weerstaan; vooral Tineke blijkt een grote fruitgraaierd te zijn (een onverwachte kwaliteit)! Er wordt daar in die streek veel gewandeld die dag, zodat we aardig wat kunne babbelen met de passanten, al dan niet voorzien van Nordic-stokken en een rood hoofd. Maar zelfs een mini-middagdutje kan er nog af. Het blijkt dat we gedurende deze zondagvoormiddag de grootste klim van het hele Pieterpad hebben geslecht, maar het is wel een fantastisch mooi landschap daar in het (inmiddels zonnige) zuiden. Na de pauze gaat de pet dus op. We lunchen (zoals gebruikelijk) een uur en beginnen dan aan het laatste stuk van deze een-na-laatste etappe. Vooral open terrein met veel boomgaarden en maïs. Na 19,25 km pauzeren we weer even (10 minuten, het is dan 14.00 uur). De laatste kilometers maken de zware klim van die dag echter meer dan goed: een prachtig stuk Limburg waar we met erg veel wandelplezier (en weinig hellingen) doorheen lopen: schitterende bossen met schone, slingerende en kabbelende beekjes en veel hellingen (naast ons!). De kilometers in het boekje blijken in werkelijkheid wel wat langer te zijn, maar het mooie landschap maakt dat wel goed.

Eind eindpunt van de dagetappe komt om 15.10 uur in zicht: de rotonde bij Strabeek (tegen Valkenburg aan). We hebben dan 22,08 km gelopen en het blijkt toch ruim 24 graden Celsius te zijn geworden. Een beetje een dom eindpunt, maar het zij zo. We kachelen rustig door naar het NS-station van Valkenburg en nemen daar een lekkere consumptie (twee witte wijn en een Wiekse Witte, samen € 7,10)op het terras tegenover het voormalige, prachtige, stationsgebouw. We kopen een treinkaartje naar Sittard (gaat via Maastricht en dat duurt toch wel even) voor € 5,20 per persoon. Het toiletgebruik op het station van Sittard blijkt € 0,50 te kosten (kon wel wat schoner...).

We rijden weer met de auto (knoerend heet geworden van binnen) terug naar Uden, ook weer 104 km, en komen daar om 18.40 uur aan, waar het eten al klaar staat! We hebben deze dag 25,03 km gelopen (35.265 stappen), waarvan ongeveer de helft heuvel op! Een pittige, maar erg mooie etappe.

Het weer: 's morgen is het 14 graden; dat loopt op tot maximaal 24 graden zo rond 15.00 uur; een verfrissend briesje van naar schatting windkracht 3 uit het zuidwesten maakt het aangenaam wandelweer. Het enkele spatje regen doet daar niets aan af.

Kleding: niks bijzonders eigenlijk, capuchon even nodig gehad.

Eten en drinken: 5 knakworsten (Aldi), stapeltje boterhammen met kaas, gebakken ei en spek, banaan, kilo appels en anderhalf pond peren ('gevonden' in het veld), chocomel light en chocomel van Tineke (zelf gemaakt), enkele snoepjes, müslirepen, halve zak dropjes, twee flesjes water, twee flesjes multifruit van Hero.

 

 

24e etappe: van Pey-Echt naar Sittard (17,5 km)

18 augustus 2005 (maïs- en rails-etappe)

De laatste twee kilometers van de vorige keer zijn de eerste twee kilometers van nu: van station Echt naar het startpunt van de etappe. Om 06.50 starten we in Echt (station NS), na een autoritje vanuit Uden (90 km). Het eerste stuk is bekend terrein en verder niet zo interessant. Dat zal zich zo ongeveer de hele wandeling lang zo doorzetten: een etappe waarin, behalve spoorlijnen en maïsvelden) weinig bijzonders te zien en te beleven is. We lopen veel langs de spoorlijn noord-zuid, een drukke lijn met veel treinen en dus veel lawaai. De geluiden van het naburige vliegveld zijn vrijwel altijd nadrukkelijk aanwezig.

Eerste kleine knakworstenpauze om 08.45  uur, na 7,98 km (het is intussen al 18° Celsius; jassen hebben we dus niet nodig vandaag. Vervolgens houden we een mini-petopzetpauze om 09.50 uur (10,63 km) en kachelen daarna vrolijk weer verder in de zonnige ochtend.

Tegen de tijd dat het 10.55 uur is (na veel spoorlijnen en veel maïsvelden) houden we onze grote lunchpauze in een klein bos, even voorbij Nieuwstadt (eindpunt van kaart 41). Het is een drukke kruising met veel fietsers en wandelaars. Het is 22°. De vuilnisman komt ook even een praatje maken (Vanmorgen nog een gestolen vrachtwagen gevonden hier in het bos; wat je zo toch allemaal niet tegenkomt hier..."). Zowel de spoorlijn als de maïsvelden blijven nog een tijd lang onze metgezellen.

Na een dutje, gaan we om 11.55 uur weer verder: de laatste 4 km's naar Sittard. Ook het laatste stuk van de dagetappe bestaat uit asfaltweg; minder plezierig om te lopen. Om 12.55 uur komen we aan bij einde van de etappe: station 'Zitterd', na 18,9 km wandelen en bij een temparatuur die de 30° al heeft overschreden. We nemen de trein van 13.09 naar Echt (€ 2,50 per persoon), die ons over het spoor een aardige samenvatting geeft van onze wandelen (reisduur 10 minuten). Via Horst rijden we daarna naar Uden (113 km); we zijn weer thuis om 16.10 uur. Totaal gewandeld deze dag: 19,58 km ( = 27.577 stappen).

Een kleine blaar per persoon (Martin: onzorgvuldig ingepleisterd, Maria: supernatte sandalen door het natte hoge gras langs een onbenoemde sloot).

Eten en drinken: twee boterhammen per persoon (ei/katenspek c.q. kaas), 5 knakworsten (Unox), 4 snoepjes Anatflu, twee flesje Hero fruitmix, een müslireep, 2 pakjes Chocomel light.

Het weer: onbewolkt, temperatuur oplopend van 15,2° graden Celsius ('s morgens vroeg) naar iets boven de 30 rond  de middag. Windstil of lichte zuidoosten wind (kracht 1 of zo). Droog.

 

 

23e etappe: van Roermond naar Echt (21 km)

13 augustus 2005 (maïs- en bramenetappe)

 

Na de reis van Uden naar Reijmerstok (137 km) op vrijdag 12 augustus, kunnen we op zaterdag starten met de 23e etappe. We rijden eerst van Reijmerstok naar Echt, om daar op de trein te stappen naar Roermond. Gisteren had ik nog de batterijen van de camera gecontroleerd: vol. Nu blijkt op het station echter dat de camera het gewoon niet doet: noppes!

We vragen ons af of we het voor al onze fans kunnen maken om geen foto’s te leveren van de komende etappes. De vraag rijst of de batterijen het laten afweten of dat de camera (een gevoelig model van HP) de geest gaf. We hebben al een kaartje voor de trein gekocht (€ 2,60 per persoon), dus we reizen in elk geval naar Roermond. De trein van 07.18 uur missen we net, die van 7.48 uur rijdt niet op zaterdag; dat wordt dus een uurtje ijsberen (1 km) en balen van de camera. We besluiten om in Roermond te proberen nieuwe batterijen te kopen en hopen dat het daar aan ligt. Balen op de vroege ochtend dus.

Om 8.18 uur vertrekt dan de boemel van Echt naar Roermond (9 minuten duurt die reis). In Roermond blijken ze inderdaad batterijen te verkopen op het station (8 stuks Varta voor € 7,=) en ja hoor: de camera doet het weer: het mankement zat `m dus in de batterijen. We kunnen onze fans weer geruststellen: het komt allemaal goed!

We beginnen dan uiteindelijk om 8.35 uur aan onze wandeling; een dik uur later dan we gepland hadden. Een stille wandeling door een verlaten Roermond, even goed.

De website (www.pieterpad.nl) geeft een extra waarschuwing vanwege de aanleg van de A73 bij Lerop, net voorbij Roermond; we zijn dus op onze hoede. Ondanks de aanwijzingen lopen we natuurlijk toch verkeerd. Uiteindelijk vinden we het Pieterpad weer, onder een gigantische bult zand.

De eerste korte pauze van 10 minuten (jas-oprol-en-pet-opzet-pauze) houden we om 10.10 uur bij een bankje op een stille plek tussen de maïsvelden, toch nog maar 5,94 km verder.

In het prachtige Sint Odiliënberg nemen we om 11 uur precies een lekkere bak koffie onder een beschuttende boom bij café Smeets (‘Pieterpadders roken over het algemeen niet’; dus geen asbak op tafel); we krijgen daar voor € 2,60 twee goeie bakken koffie met slagroom: een echte aanrader!

Tegen lunchtijd blijkt het al 26 graden warm te zijn; een onverwachte verrassing. We nemen de lunchpauze half uur) op een bank bij de kerk van Montfort; we hebben dan 14,15 km achter de hielen.

Vervolgens om 13.30 uur een minipauze van 5 minuten, ergens in het veld (na 16,53 km).

We bereiken Pey bij een temperatuur van 31 graden Celsius (!), ongekend en onverwacht, wel ook wat meer vermoeiend dan verwacht. We hebben dan 21,90 km gewandeld op de route; het is 14.56 uur. Nog ‘even’ naar het NS-station lopen om de auto op te halen. Dat ‘even’ blijkt dan toch nog eens bijna 2 kilometer te zijn, in de volle hete zon. Totaal 23,88 km. We zijn nog op tijd om wat boodschappen te doen bij de plaatselijke AH-winkel (€ 22,60) en gaan vervolgens met de auto weer naar Reijmerstok (60 km); daar komen we aan om 16.25 uur.

Totaal gelopen deze dag: 24,49 km + 1 km ijsberen = 25,49 km (= 35.900 stappen, waarbij ijsbeerstappen geacht worden even groot te zijn als wandelstappen). De 23e etappe zit erop. Terug met auto van Reijmerstok naar Uden op 15 augustus: 128 km.

Het weer: temperatuur van 9,1°C tot 29,5° C op het heetst van de dag. Wind: meestal windstil, een enkele keer opwakkerend tot maximaal windkracht 2, noord/noordoost. Aanvankelijk geheel bewolkt, na 10.00 uur onbewolkt met blauwe luchten. Droog.

Kleding: korte broek, zomerjack, hoge wandelschoenen c.q. blote-voeten-sandalen, pet.

Eten en drinken: 2 boterhammen kaas en ei/spek, banaan, 2 appels (waarvan 1 gejat onderweg), 6 Riccola snoepjes, 2 flesjes Hero fruitdrink, 2 blokjes kauwgom (Xilifresh), 2 koffie (Sint Odiliënberg), 2 pakjes Chocomel light, 2 flesjes water.

 

Etappe 22: van Venlo naar Roermond (31 km)

1 augustus 2005 (dagwandelrecord-etappe)

 

De poging om ons persoonlijke dagwandelrecord (staat op 26 km) te verbeteren begint  's morgens om 5.54 uur (vertrek uit Uden; 13,7° C) 72 km naar station Venlo (aankomst 6.50 uur). Parkeren op credit-card-parkeerplaats bij NS-station. Start wandelen om 6.55 uur richting Roermond.

Eerste pauze van 16 minuten na 8,36 km om 09.00 uur op Duits-Nederlandse grens (Holtmühle),18° C op dat moment. Plan was om enige BBQ-worstjes te nuttigen, maar die lagen nog thuis! Gestaag wandelen wij voort door het Duitse Brachterwald: eeeentonig en saai stuk met af en toe een stevige klim. Daarom nemen we om 09.55 uur toch maar weer een korte pauze van 5 minuten (10,85 km, 19 ° C.)

Na enig geploeter komen we toch weer op vertrouwd Nederlands grondgebied bij café De Witte Stein (stevig afgebrand, ruïne staat te koop) en Café De Grens, er net tegenover. Een bekende Pieterpadpleisterplaats (PPPP). Daar houden we dan ook pauze van 10.35  tot 11.05 uur (13,19 km gelopen, 19° C). We bestellen elk een cappuccino en een punt rijstevlaai. Ze hebben duidelijk nog geen zin in klanten. De vlaai is waarschijnlijk van eergisteren, inclusief de slagroom, en de koffie is nog lang geen cappuccino. Dan is € 6,80 toch wel duur. We kuieren maar snel verder. Om half 12 precies komen we vier tegenlopende Pieterpadders (de enige ontmoeting van deze dag) tegen: we zijn allebei even ver (precies op de helft 15,35 km). Ze zien er echter vermoeider uit dan wij, zo is onze indruk. Later zullen we ervaren waardoor dat komt: we hadden nog wat heuvels voor de boeg.

Kort daarop houden we grote (lunchpauze om 12.50 uur, na 20,24 km, bij 23° C. Het is tevens het eindpunt op kaart 33 uit het Pieterpadboekje (traject II). We doen dat op een piknikbank naast café De Bos, vlakbij Swalmen. We weerstaan zelfs de verleiding om een borrel en/of soep te gaan bestellen. We houden het bij de meegetorste etenswaren uit Uden. Na tevens een minidutje gedaan te hebben, gaan we bij inmiddels zonnig weer (!) de Bosstraat over, de bossen langs de Swalm in. Het is dan 13.50 uur. Nog maar 10 km... We schatten dat we om kwart voor 5 bij het station van Roermond zullen aankomen.

In het zicht van de stad Roermond gaan we toch nog 5 minuten tegen een paaltje zitten voordat we de voetjes over 4 km asfalt sturen. Het is aan de rand van een wildgebied met woeste runderen (althans volgens het bord dat daar staat). We horen wel een enkele vogel fluiten. Het is inmiddels wel lekker 23° c geworden en de zon schijnt volop.

De laatste kilometers door de stad zijn niet bijster boeiend, maar wel lawaaierig. We zien het station NS als het 16.30 uur is, we blijken dan 30,12 km op de etappe te hebben gewandeld (niks overgeslagen). 25° Celsius is het intussen.

Tijd dus voor een Palm en een glas wijn (€ 5,=) op het terras tegenover het station. Bij de friettent in het station nuttigen we even later een frietje-met (elk), een gehaktstaaf en een frikadel (€ 6,10). De trein van Roermond gaat om 17.39 uur vertrekken, kost € 4,= per persoon en doet er bijna een half uurtje over. Zo rond 18.00 uur arriveren we in Venlo bij 25° C. Voor € 3,30 van de creditcard mogen we onze auto weer meenemen. Via Horst rijden we daarna naar Uden, waar we om 20.13 uur aankomen (71 km en 20,9° C).

Ons persoonlijk wandelrecord is vandaag vernieuwd: 31, 22 km (zijnde 43.982 stappen).

Het weer: voor de helft van de dag zwaar bewolkt, na de middag half bewolkt en zonnig, droog. Wind varieert van helemaal niks naar circa 2 (Beaufort) west/noordwest.

Bijzonderheden kleding: korte, c.q 3/4 (soms opgerolde) broek, blouse, zomerjasje (eerste paar uurtjes). Incidenteel petgebruik. Hoge wandelschoenen met wandelsokken, sandalen (Teva) zonder sokken. Voeten (Martin) van tevoren goed afgepleisterd: nul blaren of andere ongemakken. Maria doet het gewoon met die blote voeten zonder pleisterwerk!

Eten en drinken: géén bbq-worsten, 2 boterhammen met katenspek en gebakken ei, banaan, appel, 2 müslirepen (Zonnatura noot), 2 pakjes Chocomel light, 2 flesjes Hero Fruitdrink, 2 flesjes water, 6 snoepjes Antaflu, 3 blokjes kauwgom per persoon.

 

Etappe 21: van Swolgen naar Venlo (22 km)

9 juni 2005 (mysterieuze mist-etappe)

 

Niks te 'zonsopgangen' deze keer: mist en nog eens mist, tot een uur of tien 's morgens. Uit Uden vertrokken met de auto richting Swolgen om 05.25 uur. Aankomst in Swolgen (58,4 km) om 6.14 uur. Start wandelen: 6.17 uur vanaf het kerkplein.

Eerste kleine (knakworsten-)pauze om 08.35 uur, na 8,46 km getippeld te hebben, bij de kapel van de Heilige Familie te Houthuizen. Aldaar een kaars (ter nagedachtenis opgestoken (€ 0,50; zie ook 'Ervaringen'' ). Na 20 minuten weer verder gegaan richting Venlo. Het gebrek aan koffie begint op te spelen, maar Grubbenvorst komt al in zicht en daar zal wel een kroeg open zijn, zo denken we. IJssalon Clevers is om 10.00 uur (na 12,70 km) inderdaad open, zo lijkt het; het blijkt echter een verkeerde indruk. Of we dan maar binnen willen gaan zitten, anders loopt het terras al vol voordat we open zijn... OK, doen we dat toch! Er wordt een supervoortreffelijke cappuccino geserveerd, met likeur, slagroom en bonbon! (en dat voor 2x € 1,75!). Deze ijsprijswinnaar maakt veel goed!! Da's dus een goed adres. Tegen de tijd dat ze eigenlijk open gaan, vertrekken we weer, voldaan, richting veerpont naar Velden. Intussen is om 10.07 uur de zon door de mist heen gekomen en wordt het allemaal heel anders. Om 10.35 uur komen we bij het veer aan, we hoeven slechts 5 minuten te wachten en komen voor € 0,60 veilig aan de overkant (na 13,36 km).

Lunchpauze bij de kapel van Genooi om 11.45 uur (na 18,01 km), herstart wandeling: 12.35 uur. Vóór Venlo op een bank nog een minipauze van 10 minuten genomen (19,51 km; laatste water opgedronken) om vervolgens om 13.10 uur deze verduitste stad binnen te trekken. Aankomst bij station Venlo om 13.40 uur, na 21,45 km gewandeld te hebben op deze etappe.

Met de bus van Venlo naar Swolgen (14.22 uur, 8 strippen, aankomst Swolgen om 14.55 uur). Daarna met auto naar Horst (12 km) en van daar naar Uden (52 km). Aankomst Uden: 17.00 uur. Totaal gewandeld deze dag: 22,59 km ( = 31.824 stappen).

Het weer: mistig (tot circa 10.00 uur), temperatuur vanaf 12,4 graden Celsius ('s morgens vroeg) tot ongeveer 25 in de late ochtend, droog, windstil tot zeer licht windje, half bewolkt.

Eten en drinken: 4 knakworsten (Limco), boterham ei+kaas, boterham kaas, banaan, 2 muslirepen, 4 snoepjes, 2 cappuccino, 2 flesjes hero Fruitdrink, 2 flesjes water (Aldi).

Gedragen kleding: lange broek, blouse en vest c.q. zomerjas, hoge wandelschoenen, pet.

Voor een leuk overnachtingadres op een mooie natuurcamping: www.indeverte.nl

 

Etappe 20: van Vierlingsbeek naar Swolgen (21 km)

15 juni 2005 (bedevaart-etappe)

 

Weer de zonsopgang tegemoet gereisd vandaag. Thuis in Uden vertrokken om 05.20 uur en met de auto naar Vierlingsbeek; aankomst op het grote lege dorpsplein bij de kerk om 05.50 uur (na 42 km). Start wandeling om 05.55 uur. Eerste (knakworsten-)pauze (25 minuten) om 8.00 uur (na 7,87 km) bij de Willibrorduskapel, precies op de grens van Noord Brabant en Limburg, een historische stilteplek. Een minipauze van 5 minuten om 09.15 (na 11,17 km) op een bankje langs de weg.De grote vervroegde middagpauze doen we bij het Kasteeltje in Meerlo in een prieeltje daar vlakbij. Het is dan 10.30 uur en we hebben 15,11 km gewandeld tot dan toe. Om 10.55 uur gaan we weer verder voor de laatste kilometers door het open veld naar Swolgen. Om 5 voor 12 komen we daar dan aan op het stille kerkplein. Onderweg hadden we de deeltaxi Noord Limburg al gebeld (0800-8610100; gratis) die ons om 13.00 uur komt ophalen bij café Wilhelmina in Swolgen. De rit naar Vierlingsbeek is wat uitgebreider dan we verwacht hadden, omdat een meereizende mevrouw eerst naar de therapie in Venray gebracht moet worden. Geen probleem voor ons; we genieten van het noordelijke Limburg en de geboorte-en-getogen-streek van Martin. Zo rond kwart voor twee komen we dan toch in Vierlingsbeek aan. Onze auto staat er nog, redelijk ingesloten door marktkramen. Taxikosten totaal € 10,= (goedkoper en sneller dan OV).

Als afsluiting gaan we brunchen bij Oma Horst (21 km) met heerlijke gebakken aardappeltjes en een ossenhaasbiefstuk. Daarna van Horst naar Uden (52 km), waar we om 16.40 uur arriveren.

Totaal gewandeld deze dag 20,12 km ( = 28.349 stappen). Het boekje geeft 21 km, terwijl we nog een paar honderd meter verkeerd hebben gelopen.

Het weer: zonnig (tot de middag), temperatuur variërend van 9,2 graden Celsius ('s morgens vroeg) tot een graad of 25, zo rond de middag. Beetje (zuiden) wind, kracht 1 à 2 Beaufort. Droog.

Gedragen kleding: niks bijzonders voor de zomer: zie vorige etappe.

 

 

Etappe 19: van Gennep naar Vierlingsbeek (17 km)

29 mei 2005 (muggen-etappe)

Lekker weer dauwtrappen op Het Pad!!! Daarom vertrekken we om half zes 's morgens vanuit Uden met de auto naar Gennep (27 km). Om 06.10 uur komen we (na wat omrijden bij Vliegbasis Volkel) daar  aan en gaan aan het wandelen. De Markt is doodstil en verlaten daar; een enkele vogel laat zich horen, verder niets.

Eerste kleine pauze van 5 minuten om 07.50 uur, na 6,69 km, op een mooie bank. Aanvullend ontbijt verorberd (boterham, c.q. BBQ-worstje). Daarna tot 08.45 uur doorgelopen en in natuurreservaat De Quint wat langer uitgerust en enorm genoten van het landschap. We zijn dan 9,06 km onderweg. Voorspoedig gewandeld hebbende komen we om 09.30 uur bij het veer over de Maas bij Afferden aan. Dat veer komt net aanvaren en we hoeven zelfs onze pas niet in te houden. In no time zijn we dus aan de overkant (09.30 uur, € 1,20 voor 2 personen, 11,63km gelopen). Tijd om de pet op te zetten: de zon begint al aardig te branden. De overtocht gaat zo snel, dat we vergeten om er een foto van te maken! Grote pauze op de bank van Ome Piet (die we even later ook zelf zouden tegenkomen) van een half uur om 10.00 uur, laatste BBQ-worstje verorberd, boterham, banaan, fruitdrink. Na 13,14 km wel een vervroegd middagdutje verdiend. Herstart om 10.35 uur.

We komen om 11.30 uur in een rustig tempo aan in Vierlingsbeek, waar we terecht komen in het gigantische tumult van een Luikse Markt (Pieterpadders hebben gratis doorgang...). De dagetappe zit erop (16,70 km, 23.532 stappen).

De terugreis naar Gennep heeft toch nog wat voeten in aarde: de trein rijdt met een aangepast schema en gaat slechts tot Cuijck, dan zou het weer wat meer op en neer bussen worden. Lastig en toch ook gauw zo'n € 20,= bij elkaar. Na wat dimdammen besluiten we dan om de trein  te nemen tot Boxmeer (12.11 uur; € 1,90 per persoon) en van daaruit de taxi naar ons startpunt in Gennep. De taxicentrale in Boxmeer heeft het de komende uren echter veel te druk om een paar eenvoudige Pieterpadders te vervoeren; we bellen dan de taxi in Sint Anthonis: die heeft wel tijd. Na een half uurtje komt ie dan ook pontificaal aanrijden met een chique taxibus. "Maar dat is tegen hetzelfde tarief, hoor..." zegt de chauffeur meteen (Taxi Van Loosbroek, telefoon 0485 381 425). Na zo'n 20 minuten worden we keurig afgezet bij onze auto in Gennep; kosten € 21,10! Comfortabel, snel en relatief goedkoop besluit van de wandeletappe.

We sluiten de wandeldag (totaal gelopen 18,67 km) gezellig af bij Oma Horst ( 39 km) met een feestelijke brunch, die daar voor ons klaar staat. Om15.00 uur gaan we weer huiswaarts (Uden, 53 km) en we komen daar om 16.00 uur aan.

Het weer: temperatuur van 12,5 graden Celsius 's morgens vroeg tot circa 23 graden rond de middag. Nagenoeg windstil, behalve hier en daar soms een plaatselijk windje door de populieren. Handjevol kleine, niet hinderlijke, wolken. Droog.

Eten en drinken: 2 x Hero Fruitdrink, 2 x boterham (kaas-ham), 2 BBQ-worstje, 4 Ricolasnoepjes, 1 banaan, 2 müslirepen, 2 brunch compleet.

Kleding: korte broek, shirt; niet mugbestendig. Verder geen bijzonderheden.

 

 

Etappe 18: van Groesbeek naar Gennep (14,5 km)

5 mei 2005 (dauwtrap-etappe)

We hadden het plan opgevat om eens een dauwtrap te doen; traditioneel is Hemelvaartsdag daarvoor bij uitstek geschikt. Vandaar dat we om 05.25 uur vertrekken uit Uden (auto) naar Groesbeek (34 km). Aankomst in het verlaten stadje om 05.55 uur en we beginnen aan de dauwtraptocht om 06.00 uur op het stille en lege marktplein in Groesbeek. De eerste kleine (knakworsten-)pauze van 5 minuten houden we om 07.30 uur, na 5,08 km.  De grote pauze (te vergelijken met de lunchpauze) is om 08.50 uur (9,10 km gewandeld) op een bank in het natuurgebied Reichswald. Herstart om 09.25 uur.  Een volgende kleine pauze nemen we om 10.05 uur op een bank in het open land voor Gennep (5 minuten, 11,94 km). We arriveren op de markt in Gennep om 10.45 uur en hebben dan 14,16 km gewandeld, toch wat minder dan in het boekje staat aangegeven (14,5 km).  Vanaf de markt in het doodstille Gennep nemen we de verlate Hermesbus 83 naar Nijmegen (7 strippen per persoon) en vervolgens in Nijmegen (na wat wachten...) de Noviobus 12.15 uur naar Groesbeek (4 strippen per persoon).  In Groesbeek aangekomen zijnde, blijkt het die dag kermis en braderie te zijn, waardoor het hele dorp is afgesloten voor verkeer.  De parkeerplek voor onze auto blijkt omgeven te zijn door allerlei kermisattracties. Met wat frutten kunnen we toch nog het drukke Groesbeek verlaten. Na wat omrijkilometers (totaal 43) komen we om 14.44 uur aan in Uden, moe maar zeer voldaan van deze dauwtrapdag. Totale gewandeld deze dag: 17,27 km (= 24.324 stappen).

Het weer: s morgens vroeg was het 6 graden Celsius bij zonsopkomst, oplopend tot circa 18 graden aan het einde van de wandeling. De eerste uren is het erg zonnig, later wat minder en half bewolkt. De wind begint bij windkracht nul 's morgens vroeg en gaat door tot 2 à 3 om een uur of elf, zuidwestelijk. Droog weer .

Extra kleding: hoge wandelschoenen (gezien de blubber onderweg), extra T-shirt, zomerjacks, geen hoofddeksel.

Eten en drinken: 3 knakworsten (koud), 2 pakjes chocomel light, boterham met kaas c.q. ham met ei, krentenbol met kaas, 2 müslirepen Zonnatura, 2 flesjes Hero fruitdrink, 6 dropsnoepjes, 1 peer, 1 appel en tot slot in Groesbeek: 1 patatje met en een frikandel, 1 ijsje (totaal € 4,75)

 

 

Etappe 17: van Millingen aan den Rijn naar Groesbeek (20 km)

30 april 2005 (klim-etappe)

Na wat medisch-technisch oponthoud van de laatste maanden vandaag op Koninginnedag toch nog de april-etappe gelopen. We hebben met ons tweeën deze pittige etappe gewandeld. De tocht werd extra pittig doordat we ook nog een paar keer verkeerd zijn gelopen; deels onze eigen schuld, deels doordat de markeringen onzichtbaar zijn op deze etappe. Vertrek per auto vanuit Uden om 07.35 uur via Groesbeek naar Millingen (57 km). Aankomst bij gemeentehuis aldaar om 8.32 uur, start wandelen om 8.35 uur. Eerste pauze (09.55 uur) van 25 minuten op dorpsplein in Leuth (na 5,50 km), waar we ook een paar tomaten (€ 0,58) en wat camerabatterijtjes (€ 6,84) bij de Spar hebben gekocht. Tevens genoten van de rondgang door de plaatselijke harmonie plus koninginnedag-kinderoptocht. Herstart om 10.20 uur.

Lunchpauze aan de voet van de Duivelsberg (krachten opdoen voor de stevige klim), direct na het passeren van het prachtige Wylermeer, na 11,84 km. Pauze van 12.10  tot 12.45 uur. Herstart met de klim omhoog, de Duivelsberg op; viel overigens erg mee hoe lang die klim eigenlijk was. Sanitaire pauze daarna weer om 13.00 uur bij Pannekoekenrestaurant De Duivelsberg (na 12,61 km), met genot van kopje koffie (€ 1,50 per persoon) en een gratis oranjebitter. Hernieuwe start van af de Duivelsberg om 13.20 uur. Kleine pauze  om 14.20 uur (na 16,52 km, waarvan circa 3 km verkeerd gelopen!) om van het verkeerd lopen te bekomen. We blijken een stuk van een ander LAW=pad (Het Lingepad) gelopen te hebben, stom, stom, stom...); de markering kan hier aanzienlijk verduidelijkt worden. Zo lopen we nog twee keer een beetje verkeerd, maar komen uiteindelijk toch op het gewenste dageinddoel Groesbeek aan; het is dan wel 16.40 uur! Tussenin nog een kleine pauze van een kwartier gedaan (na 18,24 km). In Groesbeek aangekomen blijkt dat we al 23,71 km hebben gewandeld die dag, toch zo'n 4 km meer dan de lengte van de etappe. Valt ons van onszelf wat tegen, maar het zij zo. We nemen de Novio-bus van 16.53 naar Nijmegen (4 strippen per persoon). Daar gaan we weer lekker eten in restaurant Stationszicht (pilsje, 2 witte wijn, berenburg, 1 rode wijn, varkenshaasje met champignonsaus, varkensoester met heerlijke vulling, totaal € 36,90); dit als troost voor het verkeerd lopen van vandaag. Vervolgens de bus van 19.18 uur (lijn 80) naar Millingen (5 strippen per persoon). Aankomst aldaar om 19.55. Met auto weer van Millingen (2.00 uur) naar Uden (via Berg en Dal en Groesbeek, 53 km). Thuis in Uden om 20.55 uur. Totaal gewandeld deze dag: 24,46 km (= 34.459 stappen); officiële etappelengte: 19,7 km.

Eten en drinken (behalve en duivelsberg-koffie+oranjebitter, diner in Nijmegen): 1 (koude) frikandel, 2 boterhammen met ham en ei, c.q. kaas. Banaan, 2 peren, 6 dropsnoepjes, 4 müslirepen (Zonnatura), 2 pakjes Chocomel-light, 2 flesjes Hero-fruitdrink, 1 flesje water.

Gedragen kleding: lente-tenu: lange broek, T-shirt c.q bloes, voor de middag een jack. Geen hoofddeksel.

Het weer: ochtendnevel bij vertrek, temperatuur circa 12 graden Celsius. Hele dag bewolkt, temperatuur oplopend naar circa 20 graden Celsius, nauwelijks wind (geschatte windkracht 1, zuid/zuidoost), anderhalf drupje regen (per persoon) tijdens wandeling over verkeerde pad. Bijzonder aangenaam wandelweer. Een enkel blaartje.

Etappe 16: van Hoch Elten naar Millingen aan den Rijn (12 km)

4 januari 2005 (wind-etappe)

Tijdens deze etappe worden we weer vergezeld door Tineke (zie 'Meelopers')  en gezien de af te leggen reis (van en naar startpunt) is het wel zo gemakkelijk om over twee auto's te beschikken. Vertrek uit Uden om 08.35 uur. De toeristische route via Groesbeek brengt ons na 57 km in Millingen, het eindpunt van de dagetappe.  Bij een van de plaatselijke café's zetten we Tineke's auto neer en we rijden gezamelijk het Duitse grondgebied in, richting Hoch Elten. Het blijkt vanuit Millingen een flinke tocht te zijn: via Kleve en Emmerich (mooie Rijnbrug hebben ze daar!) komen we na bijna 30 km in Hoch Elten aan. We beginnen onze wandeling om10.25 uur.  De eerste pauze houden we in Tolkamer (om 12.10 uur, na 6,83 km) in café 'Wacht am Rhein', een rokerig schipperscafé. We drinken er een kop koffie ("nee, we hebben niks te eten", € 4,05 voor drie koffie) en gaan gauw weer verder. Even later (om 12.40 uur, na 7,10 km) komen we bij Taveerne De Bijland: dat is wel even anders! Bij het brandende open haardvuur genieten we van een borreltje (1 Beerenburg en 1 Jägermeister, Tineke hoeft geen borrel) en daarna van een bak heerlijke bospaddenstoelensoep (totaal € 15, 60). Een vriendelijke waard en een gezellige tent daar. We nemen de tijd, omdat ons veer over de Rijn pas om 15.00 uur vaart. Uiteindelijk arriveren we bij de aanlegplaats van het voetveer (De 'Heen en Weer V') om 14.30 uur (na 12,26 km, 1 km verkeerd gelopen net na Tolkamer!) en keurig om 15.05 worden we overgezet (à € 1,05 per persoon) naar Millingen. We komen om 15.25 bij het eindpunt van de etappe aan bij het gemeentehuis van Millingen. Totaal gewandeld 13,44 km (= 18.942 stappen).  Met de auto van Tineke komen we om 16.05 aan in Hoch Elten, waar de de rit naar huis weer aanvaarden. Aankomst in Uden (via Babberich en Arnhem, 87 km) om 17.10.

Extra kleding: waxcoats c.q. winterjas, fleece kol, dassen, vest, trui, hoge wandelschoenen, hoed.

Het weer: koud en harde wind, kracht 6, gezien het open dijklandschap was het best wel een koude tocht. Temperatuur scheen toch een graad of 9 te zijn. Zwaar bewolkt, droog. Geen blaren of andere lichamelijke ongemakken.

Eten en drinken: halve thermosfles chocomel, 1 boterham per persoon, 2 müslirepen, 10 dropjes (Tineke), 3 bakken bospaddenstoelensoep, 1 Jägermeister, 1 Beerenburg, enkele snoepjes (salmiak).

 

 

Etappe 15: van Doetinchem naar Hoch Elten (19 km)

 27 november en 11 december 2004 (borrel-etappe)

Deze etappe is ook in twee keer gewandeld: het eerste stukje op 27 november: van Doetinchem naar Braamt en op 11 december 2004 van Braamt naar Hoog Elten. Lunchpauze in recreatiepark Stroombroek bij Braamt om 13.30 uur , na 13,43 km gewandeld te hebben. Speciale lunchgerechten: boterham met ham en gebakken ei, voorzien van twee verjaardagskaarsjes, vooraf gegaan door een aperitiefje (een Sonnema Berenburg voor Martin en een Jägermeister voor Maria). Aankomst bij het eindpunt van kaart 6 om 14.07 uur, na 14,28 km. Totaal gewandeld op 27 november: 16,42 km (= 23.135 stappen).  Per bus (Syntus) terug van Braamt naar Doetinchem om 14.41 uur (9 minuten reistijd, 3 strippen per persoon). Per bus van Doetinchem naar Zelhem (14.58, 12 minuten reistijd, 4 strippen per persoon). De bus stopt keurig vlak voor de auto in Zelhem (bushalte bij het Witte Paard).

Per auto van Zelhem naar Uden (vertrek 15.15 uur). Aankomst Uden (na 97 km) om 16.30 uur.

Het weer: droog,voor de middag felle zon, na de middag bewolkt. Temperatuur  8 à  9 graden Celsius. Wind: zuidwest, kracht 1 tot 2.

Kleding: waxcoats, leren hoed, hoge wandelschoenen (beiden). Leren hoed. Geen blaren of andere beschadigingen.

Eten en drinken: twee boterhammen per persoon (ham+ei c.q. kaas), 1 banaan, 1 appelgebak met slagroom elk, 4 snoepjes menthol, 0,7 liter chocolademelk, 1 flesje Berenburg, 1 flesje Jägermeister.

Voortzetting van deze wandeling: op 11 december 2004 (Maria's verjaardag). Vertrokken uit Uden met eigen auto en auto van Willemien om 08.35 uur, 84 km naar Hoch Elten. Met onze auto gedrieën naar Braamt (16km). Start wandelen in Braamt om 10.10 uur. In Braamt nog eerst 1 km wandelen naar dagstartpunt. Eerste pauze om 10.30 uur (na 4,62 km) op de houten stoeltjes in het Bergherbos. Verjaardagslunch om 13.15, net over de Duits-Nederlandse grens. Met Berenburg (Sonnema) en Jägermeister, koek en zopie, kaarsjes. Half uurtje pauze. Aankomst in Hoch Elten om 14.20 uur, na 11,86 km (= 16.699 stappen). Terug met auto van Willemien naar Braamt (om 14.25 uur). Aankomst in Uden om 15.45 uur na 89 km (via Doetinchem gereden). Totaal gewandeld deze dag:  12,86 km.

Het weer: zeer vochtig, bewolkt, nevelig, circa 5 graden Celsius, geen of weinig wind (oost).

Kledingsaccenten: waxcoats, hoge wandelschoenen, leren hoed, fleece kol (van Sinterklaas).

Geen blaren of andere ongemakken.

Consumptie: 2x boterham (zwaar belegd), 2 x dikke plak ontbijtkoek (Willemien), 2 x Müslireep, 6 snoepjes (Aldi, hoest), 8 chocolaatjes (via Willemien van Mars), 0,75 liter chocomel, 1 microflesje Berenburg, 1 microflesje Jägermeister. Drie koeken (in plaats van taart).

 

Etappe 14: van Vorden naar Doetinchem (26 km): 15 en 27 november 2004
Deze etappe hebben we in twee keer gelopen: het eerste stuk (van Vorden naar Zelhem, 17,5 km) op maandag 15 november 2004 en het tweede stuk (van Zelhem naar Doetinchem, 8,5 km) op (ijs en weder dienende) zaterdag 27 november 2004. Op die zaterdag hebben we ook nog een stuk van de 15e etappe gelopen: van Doetinchem naar Braamt.

Met eigen auto van Uden naar Vorden: start om 08.35 uur, aankomst Vorden om 10.20 uur (wel even het station moeten zoeken, zit aardig verstopt daar), gereden via Doetinchem.  Afstand: 114 km. Start wandelen bij NS-station Vorden om 10.30 uur.

Lunchpauze van een half uur om 13.20 uur,  na 10,94 km gewandeld te hebben, riante zitplaatsen in bos (zie foto). Korte pauze van 5 minuten om 14.30 uur (na 14,03 km) bij paddestoel 20477 op kaart 3 van het Pieterpadboekje (kruising van Oude Ruurloseweg en Ruurloseweg).

Aankomst te Zelhem  om 15.25 uur, na 17,34 km (= 24.430 stappen) nabij café Het Witte Paard: 's maandags gesloten! De bushalte staat hier tegenover: vertrek per bus van Zelhem naar Ruurlo (5 strippen per persoon) om 15.37 uur. Doorreizen per trein van Ruurlo naar Vorden (€ 2,= per persoon). Aankomst NS-station Vorden (waar nu een tandarts praktijk houdt...) om 16.17 uur. Per auto van Vorden naar Uden (ook weer via Doetinchem ) 107 km. Aankomst Uden 18.01 uur.

Het weer: klam en vochtig weer, circa 9 graden Celsius, windkracht 2 (zuidwest), bewolkt, af en toe een spettertje motregen.

Extra kleding: winterjas (Martin), jack (Maria), hoge dichte wandelschoenen met wandelsokken (Martin), sandalen met blote voeten (Maria). Leren hoed. Beiden een fleecevest.

Eten en drinken: 3/4 liter warme chocolademelk (Coleman thermoskan), 2 bananen, 6 snoepjes (nog uit Denemarken, menthol), 2 x 2 boterhammen (kaas, gebakken ei, vlees), 2x notenreep (Hero), 1 flesje water. Noten en kastanjes bleven onaangetast.

Door  de rechtervoet van Martin op juiste manier te tapen: geen blaren of zelfs voortekenen daarvan.

Tweede deel van deze etappe: 27 november 2004. Vertrek op 27 november om 08.05 uit Uden. Auto Uden-Zelhem 93 km, aankomst Zelhem (bushalte bij Het Witte Paard) om 09.10 uur.  Start wandeling om 09.15 uur. Eerste pauze aan het einde van de 15e etappe: centrum van Doetinchem, om 11.08 uur, na 7,25 km gewandeld te hebben. Koffie met appelgebak met daarop slagroom (vanwege Martin's verjaardag). Totaal € 7,90. hervatting van de wandeling om 11.40 uur (zie 15e etappe).

 

 

Etappe 13: van Laren naar Vorden (14 km): 22 oktober 2004
Eendaagse wandeltocht (een uitzondering tot nu toe). Start op 22 oktober 2004 in Uden (08.35 uur) , Tineke rijdt met haar eigen auto mee. Aankomst bij Kasteel Vorden om 10.10 uur (95 km).  Daarna met onze auto naar Laren: het startpunt van etappe 13 (29 km, mede veroorzaakt door diverse omleidingen). Start wandeling bij NH Kerk in Laren om 10.45 uur. Eerst een kop koffie (thermoskan van Tineke).

Eerste rust na 4,55 km, om 12.00 uur, tevens lunchpauze (half uur) met kastanjes, walnoten en warme chocolademelk (eigen thermoskannetje).  Op een bank bij de brug over de Berkel (kaart 45 onderaan). Om 13.35 uur weer een kleine rustpauze (na totaal 8,49 km) op een idyllisch plekje in het Klein Dochterensche Veld; hier komen de steeds maar weer meegenomen zitlapjes eindelijk van pas: de ondergrond is nogal sompig.

Aankomst bij Kasteel Vorden om 15.15 uur (na 13,3 km oftewel 18.746 stappen). De etappe blijkt dus enigszins korter dan in het boekje staat aangegeven. Met de auto van Tineke weer naar Laren (toch nog 20 km...). Vertrek naar Uden met beide auto's om 17.30 uur. Aankomst thuis (pas) om 19.20 uur; vooral de laatste paar kilometer s zat alles vast op de weg (dubbel herfstvakantieverkeer of zo).  Terugreis bleek (filevermijdend beleid) 104 km te zijn.

Het weer: open, droog en zonnig weer, een enkel wolksluiertje. Temperatuur opklimmend van 12 graden in de ochtend tot dik 20 in de middag. Stevige zuidwesten wind, kracht 5 tot 7.

Eten en drinken: boterham met kaas en met ham/kaas/gebakken ei, 2 meusli-repen, halve zak dropjes (Tineke), 2 flesjes Hero fruitdrink en een flesje (kraan)water, banaan, stuk of 20 walnoten en idem kastanjes (eigen oogst), onbekend aantal beukennootjes onderweg. Warme chocolademelk (lunch) en bakje koffie vooraf (bij kerk in Laren). Na afloop van de wandeltocht nog op visite geweest bij Tonnie (ex-Dekkerswald-collega van Martin)en Harrie in Kranenburg (bij Vorden), waar we hartelijk werden ontvangen met koffie en een VGemeentehuis Vordenordense Zwanenhals (mmmmm....).  Vordense zwanehals

Zij wisten ook te vertellen dat het mooie kasteel in Vorden binnenkort waarschijnlijk te koop komt, omdat het gemeentehuis na de gemeentelijke herindeling  elders wordt gehuisvest.

Kleding: jacks, wandelschoenen, hoed. Jas kon vaak uit op die dag.

Blaren en andere ongenoegens: blaarpreventie komt aardig onder controle: geen schade. Nu begint rechtknie van Martin vervelend te doen. Maria blijkt op open schoenen beter ( = zonder ongemak) te lopen dan op de dichte wandelschoenen. Zolang het droog weer is en niet te koud (want ze doet geen sokken aan) kan dat.

 

 

Etappe 12: van Holten naar Laren (15 km): 3 oktober 2004
Overnachtingen in het weekend van 2-4 oktober in een bungalow van De Lindenberg te Holten. Zaterdag tijdens het wandelen nog telefonisch contact gehad met Marten, onze meeloper voor vandaag, 3 oktober.  Hij loopt het Pieterpad voor het goede doel en maakt er een sponsortocht van voor de Stichting Hulphond, een goeie zaak!!! Kijk ook op zijn site: www.kwispeltocht.nl.  We spreken af dat hij naar Laren rijdt (eindpunt dagetappe, 14 km rijden van Holten) en dat we hem daar om 10.00 uur oppikken; aldus geschiedt om 09.50 uur.

Start van de wandeling bij het NS-station in Holten om 10.10 uur. Voor Marten is het een rustige tocht, want meestal loopt hij met veel meer mensen. Lunchpauze na 6,52 km wandelen (12.00 uur) in De Stobbe: een pleisterplaats voor Pieterpadders. De koffie is slecht en de stoelen zijn klam.

Kleine pauze om 13.25 uur bij het startpunt op kaart 44, midden in het bos op Landgoed Verwold.

Aankomst bij de NH-kerk in Laren om 14.30 uur, na 14,51 km (20.451 stappen) gewandeld te hebben. We rijden met de auto van Marten naar Holten (gestuurd door een mooi navigatiesysteem) om daar  van een lekkere consumptie te genieten bij café De Biester (bij station), een druk bezochte Pieterpadrustplaats: Palm, koffie en cappuccino (€ 4,50).

Eten en drinken: boterham met varkenshaasje (overgebleven van gisteren) of kaas/ham, 2 snoepjes, 1 flesje fruitdrink, half flesje water; kop koffie onderweg bij de Stobbe. Marten vertrekt om 15.30 weer naar zijn gezin in Ede.

Het weer vandaag: temperatuur variërend van 12,3 graden Celsius bij vertrek uit Holten tot een graad of 22 overdag in de zon.  Matige wind, kracht 2 tot 3 en grotendeels onbewolkt, droog.

Kleding: de jas kon zelfs meestal uit vandaag: fantastisch wandelweer. Schoeisel: net als gisteren. Blaarpreventieve maatregelen waren zeer effectief: geen problemen.

 

 

Etappe 11: van  Hellendoorn naar Holten (15 km): 2 oktober  2004
Vertrek van Uden naar bungalowpark in Holten op vrijdag1 oktober 2004 (auto,  112 km) om13.35 uur.  Aankomst in Holten: 14.45 uur. Bungalow ingericht en boodschappen gedaan (Albert Heijn te Holten) voor het hele weekend.

Op zaterdag 2 oktober per auto van Holten naar Hellendoorn om 08.20 uur (26 km!!!). Wandeling van 270 m naar startpunt van de 11e etappe. Start wandeletappe om 09.05 uur.

Kwartier pauze na 4,63 km om 10.45 (reken het tempo uit...) bij de oriënteertafel (onderaan op kaart 39) bij het grandioze uitzichtspunt richting Hellendoorn (Haarlerberg en omgeving).

Middagpauze van circa 1 uur om 12.45 uur, na 10,66 km wandelen, op het mooie uitzichtspunt en een verzameling banken, schuilhut aanwezig (zie kaart 40 onderaan), maar door het mooie weer was die niet nodig (stevige droge wind daarboven op de berg).

Sanitaire stop, tevens korte koffiepauze om 14.15 uur bij café-restaurant "'t Losse Hoes", nabij Holten. Twee koffie (samen € 3,=).

Aankomst station Holten (etappe-eindpunt) om 14.50 uur, na 15,23 km wandelen (= 21.466 stappen).

Per OV van Holten naar Hellendoorn (de auto staat achter het Avonturenpark aldaar): busje 15.16 uur zonder andere passagiers, totaal 7 strippen per persoon naar Halteplaats bij Avonturenpark Hellendoorn. In het openingsseizoen rijdt de bus via het Avonturenpark: handig voor Pieterpadders, staat helaas niet vermeld in Pieterpadgidsje. Aankomst aldaar om 16.15 uur. Per auto naar bungalow in Holten; aankomst bungalow om 16.50 uur, toch ook weer een km of 26 per auto. Totaal gewandeld deze dag: 16,83 km.

Eten en drinken: 4 snoepjes, banaan, appel, 4 boterhammen, 2,5 pakjes warme chocomel (Coleman thermoskannetje!), 2 flesjes Hero fruitdrink. Twee koffie bij "'t Losse hoes".

Het weer:  variërend van 12,3 graden Celsius ('s morgens bij vertrek) tot ongeveer 20 graden, in de middagzon. Droog, veel zon,  slechts af en toe een wolkje. Bijna geen wind (bijna hele dag) tot een stevige bries, kracht 5 boven op de uitzichtspunten (zuidoost).

Bijzonderheden kleding: hoed, jack, dichte wandelschoenen, Teva sandalen in reserve (onderaan rugzakje Maria).

Blaren: dankzij blaarpreventieve pleisters slechts één op de rechter kleine teen van Martin (niet goed ingetaped).

 

 

Etappe 10: van Ommen naar Hellendoorn (20 km): 18 augustus 2004
Start en einde van deze wandeling zijn op 18 augustus 2004. Op 17 augustus per auto van Uden naar Oss (16 km), trein naar Ommen (vertrek Oss 18.06 uur). We reizen met een NS-zomertoerkaartje: drie dagen treinreizen voor twee personen door geheel Nederland voor € 69,=. Overstap in Zwolle en aldaar op het stationsplein genuttigd: twee frietjes met (klein), een gehaktstaaf en een mexicano, blikje Heineken bier en flesje Coca Cola (€ 7,35). Aankomst NS-station Ommen om 20.50 uur; wandeling van 700 meter naar Hotel De Herbergier in Ommen. In dat hotel hebben we een Pieterpad-arrangement genomen: twee overnachtingen met ontbijt, eenmaal driegangen diner, informatiepakket en taxiservice van Hellendoorn naar Ommen terug voor € 105,= per persoon. Zie ook 'Onderdak'. Op terras van hotel genuttigd: 1 glas port (rood), een grote pot Grolsch bier, 1 dubbele (Sonnema) berenburg (Sonnema doet het met een 'e').

Het einde van de 10e etappe van het Pieterpad is naast Avonturenpark Hellendoorn. We arriveerden daar om 16.05 uur na 20,78 km (29.268 stappen) wandelen. Verwolgens doorgewandeld naar centrum van Hellendoorn (circa 1 km) om uit te rusten bij HCR In de Tonne (Dorpsstraat 66). Onder het nuttigen van een glas koele tonic en een flinke pot koud Grolsch bier (pul 0,5 liter) en met gezelschap van wat wespen (totaal € 4,35) hebben we de mensen van De Herbergier gebeld. Die kwamen ons na ongeveer een kwartier keurig met een auto ophalen om ons terug te brengen naar het hotel in Ommen (service!).

Start wandeling 18 augustus om 09.04 bij hotel, circa 600 m naar routepunt Pieterpad-etappe (de eerste kilometer van de brug in Ommen naar spoorlijn hadden we vorige keer al gelopen). Eerste kleine (15 minuten) pauze na 4,93 km om 10.30 uur bij de waterpomp aan de voet van de Archemerberg. Tweede kleine (10 minuten) pauze op het uitzichtpunt op de Lemelerberg na 6,87 km om 12.00 uur. Tevens pleisteronderhoud van rechter kleine teen van Martin. Lunchpauze en siësta van 12.40 tot 13.40 uur na 10,90 km, 1 km voorbij Lemele (tweede knik in de weg na Lemele op kaart 37). Daar hebben we het meegebrachte lunchpakket (een paar stevige boterhammen, een appel en een blikje fruitdrank en wat snoep) genuttigd. Appelpauze (alle eten en drinken was verder op) na 16,80 km op mooie romantische plek op de Eelerberg (15.00 uur, 15 minuten lang). Hier was ook de ontmoeting met de lachende libelle (zie 'Ontmoetingen').

Vertrek uit Ommen (totale hotelkosten € 233,15) per trein 19 augustus om 09.54 (spoor 2!). aankomst te Oss om 11.55 uur. De derde dag treinen van de NS Zomertoer besteden we op woensdag 25 augustus voor een dagtrip naar Maastricht. Per auto (toen we de sleutels eenmaal gevonden hadden) naar Uden (16 km); thuis om 12.20 uur.

Het weer op 18 augustus: van windstil tot circa windkracht 2 (west), temperatuur variërend met aanwezigheid van bewolking van circa 18 graden tot 27 graden Celsius. Droog. Extra kleding: regenjack, maar niet gebruikt. Wandelschoenen Maria: open Teva's; Martin: hoge wandelsportschoenen. Leren hoed Martin (nu met jeneverbestakje). Blaren: 1 (rechter kleine teen Martin).

Totaal gewandeld deze dag 22,50 kilometer.

 

 

 

 

Etappe 9: van Hardenberg naar Ommen (22 km): 17 en 18 augustus 2004

Start van deze etappe: zaterdag 22 mei (zie hiervoor) om 10.40 uur bij etappestartpunt in Hardenberg. Het was de bedoeling om alvast 6 km van deze etappe te lopen.  Pauze van 15 minuten om 11.25 op bankje bij Heemser Hooilanden, kaart 31 (zie ook foto’s). Dit kwartiertje rust zou die dag nog memorabel worden (‘Ervaringen’).

Aankomst te Rheeze (kaart 31) om 12.29 uur, na 6,01 km. Aankomst bij halte van buurtbus (4 maal per dag op zaterdag) om 12.40 uur, 6,41 km gewandeld. We zagen de buurtbus (richting Hardenberg) nog net op enige afstand wegrijden: die hadden we dus gemist. We zoeken verder naar openbaar vervoer richting NS-station Hardenberg: is daar geen sprake van. Ook bij de campings in de buurt wist men te vertellen dat er behalve de buurtbus geen OV is. We besloten dan maar te voet terug te gaan naar Hardenberg (andere route). Aankomst station Hardenberg om 14.00 uur.

Totaal gewandeld tijdens deze etappe: 11,98 km (Hardenberg-Rheeze-Hardenberg). Per trein van Hardenberg naar Gramsbergen (€ 1,70 per persoon). Aankomst NS-station Gramsbergen om 14.31 uur. Daarna boodschappen gedaan en teruggewandeld naar bungalow (om 15.05 daar gearriveerd).

Totaal gewandeld deze dag: 24,33 km. Blaren: Martin 2 (een grote en een kleine), Maria 1 (klein).

Het weer in de 9e etappe: licht bewolkt, winderig (kracht 2 à 3), temperatuur circa 14 graden. Onderweg vier druppels regen, na aankomst in bungalow: forse regenbui. Met de auto van Gramsbergen naar Uden, 24 mei, 167 km, vertrek 09.10 uur; aankomst Uden:11.15 uur.

Voortzetting van de etappe op 28 juni 2004. Vertrek per auto naar NS-station Oss (17 km): 06.54 uur. Trein vertrekt om 19.38 uur van station Oss. Tijdens overstap in Zwolle: een pistolet brie en twee koffie:   € 5,90. Aankomst in Hardenberg: 09.50 uur. (€ 19,60 enkele reis p.p.). Per buurtbus (zie ook 'Ervaringen') van Hardenberg naar Rheeze (eindpunt vorige wandeldag); buurtbus rijdt er een kwartiertje over en kost € 1,50 per persoon; verder geen buurtbus-passagiers op deze rustige maandagmorgen.

Start wandeling om 10.35 uur (halteplaats buurtbus Rheeze). Na 5,6 km pauze op de hoek Karshoekweg-Nieboersteeg (tafel en bank, nabij paddestoel 22101 op kaart 33 in Pieterpadboekje); pauze van 25 minuten. Broodje gehaktbal, broodje kaas, koude chocomel.

 

 

Etappe 8: van Coevorden naar Hardenberg (20 km): 21 en 22 mei 2004

Donderdag 20 mei 2004, Hemelvaartsdag. Vertrek 09.30 uur uit Uden per auto naar Gramsbergen (zie ‘Onderdak’), 165 km. Aankomst in Gramsbergen om 11.50 uur (veel verkeersdrukte en files onderweg).Vrijdag 21 mei: start wandeling vanaf bungalow in Gramsbergen om 07.10 uur. Wandeling naar NS-station te Gramsbergen. Vertrek per trein Coevorden om 07.24 (€ 1,70 per persoon). Aankomst in Coevorden: 07.31 uur. Start wandeling Pieterpad in Coevorden om 07.32 uur.

Eerste rustpauze (15 minuten) op bankje (kaart 27, helemaal links beneden) om 08.40 uur, na 5,8 km wandelen. Tweede rustpauze 0m 09.50 (10 minuten), vlak voor Gramsbergen (bankje met Pieterpad-prullenbak, zie foto).

Aankomst bij café Jan en Gees (tegenover spoorwegovergang in Gramsbergen) om 10.15 uur, 2 koffie: € 3,00. (gastenboek getekend).

Boekje geeft een afstand aan van circa 10 km tot dit punt; wij liepen die dag 10,84 km op het Pieterpad.

Na aankomst hebben we boodschappen gedaan (Super tegenover het station) en terug gelopen naar de bungalow. Totaal gelopen deze dag: 12,30 km, (17.329 stappen), inclusief aan- en aflopen.

 Kleding: T-shirt, (Maria zonder blouse, Martin met) lange broek, wandeljack, hoge wandelschoenen.

 Eten en drinken: 2 boterhammen met Old Amsterdam-kaas per persoon, 1,5 flesje fruitdrink (Hero), 2 snoepjes (Ricola hoestbonbons). Koffie bij Jan en Gees.

 Het weer: temperatuur circa 12 graden Celsius, noordwesten wind, kracht 3 à 5, sterk wisselend, laatste tien minuten 10 kleine druppels regen, voor het overige droog weer. In open stukken van het terrein hadden we toch graag iets meer kleding aan willen hebben.

 Zaterdag 22 mei: vervolg van de achtste etappe: van Gramsbergen naar Hardenberg. Start wandeling om 07.08 uur bij bungalow. Aankomst bij brug in Hardenberg om 09.44 uur na 9,89 km wandelen. Die zaterdag was het iets beter weer: licht bewolkt, temperatuur varieert tussen 11 en 14 graden Celsius, zwakke wind (noordwesten).

 Eindpunt van dagetappe gevierd bij De Koffiepot in winkelcentrum te Hardenberg met kop koffie (2e kopje gratis), appelgebak (Maria) en ragoutbroodje (Martin); totaal € 7,05.

 Hartslag Martin vandaag: in rust 89 slagen per minuut, normaal wandelend: 106 spm, snelwandelend: 113 smp.

 Totaal gewandeld tijdens deze tweede helft van deze etappe: 13,45 km, inclusief aan- en afloop.

 Gezien het tijdstip van de dag en de energie die we nog hadden, besloten we om alsnog circa 6 km van de volgende etappe te gaan lopen (zie ook ‘Ervaringen’). Herstart om 10.40 bij brug Hardenberg.

 

 

Etappe 7: Sleen-Coevorden (19 km): 28 februari 2004

Auto Uden-Borger: 204 km (vrijdag 27 februari). Bij aankomst in Borger een Drentse Boerensoep, een Beerenburg en een koffie genuttigd (lunchroom De Weme, € 7,25). Boodschappen gedaan voor het weekend (Edah, Borger). 's Middags vanaf 15.00 uur intrek genomen in bungalow van Euroase Parcs (Bospark Lunsbergen, zie ook 'Onderdak').

ZaterdagL auto van Borger naar Sleen (25 km). Start wandeling bij de kerk van Sleen om 09.40 uur. Afstand volgens het boekje: 19 km; werkelijk gelopen: 19,83 km (27.938 stappen). Gedragen extra kleding: waxcoats, muts, handschoenen. Extra uitrusting: zitlapjes, thermo-mokken met warme chocolademelk (mokken van Douwe Egberts, zie ook 'Ervaringen'). Consumpties onderweg: elk twee boterhammen, banaan, appel, 4 flesjes Fruitdrink (Hero), 4 zuurtjes, 8 tic-tac-snoepjes. Tijdens de tweede pauze in Dalerveen: 1 Beerenburg en 1 Jägermeister, café Boerhoorn, € 2,65).

Drie pauzes: grote pauze van circa een half uur: bank op de brink in Den Hool, (vlakbij herberg De Tovenaarsberg), kleine pauze in Dalerveen (café Boerhoorn) en 3e pauze bij Joodse begraafplaats (kaart 25, helemaal links beneden).

Aantal blaren: Maria: 1; Martin: 1.

Trein van Coevorden naar Emmen (15.59 uur; € 3,30 p.p.), bus van Emmen naar Sleen (Arriva lijn 21, 16.35 uur, 4 strippen p.p.).  Per auto van Sleen naar Borger (25 km). Aankomst in bungalow: circa 17.30 uur.

Zondag: rustdag in bungalow in Borger; maandag terugreis per auto van Borger naar Uden, via Utrecht en Ochten: 284 km.

Het weer: start bij een temperatuur van -2 graden Celsius, in de loop van de dag oplopend naar circa 6 graden. Zeer lichte noordenwind, (kracht 1) of windstil. Half bewolkt tot zonnig. Geen neerslag.

 

 

Etappe 6: Schoonlo-Sleen (22 km): 24 en 25 januari 2004

Auto Uden-Aalden (23 januari): 187 km. Aankomst in Bungalowpark Aelderholt te Aalden. Aldaar (De Gasterij) geluncht (2 borreltjes, broodje gezond, tosti, samen: € 24,20 (!!)).

De ene auto neergezet (24 januari) bij kanaal in Schoonoord (12 km), met de andere naar Schoonlo. Wandelen van Schoonlo naar Kanaal bij Schoonoord: start om 11.50 uur bij café Hegeman (Schoonlo). Afstand volgens boekje: circa 12 km; werkelijk gelopen 12,71 km (17.907 stappen). Kleine pauze van 10 minuten met warme chocomel op bank in bos. Aankomst bij kanaal in Schoonoord: 16.20 uur. Ene auto ophalen in Schoonlo en per auto's naar Aalden (12 km). Onderweg erwtensoep (€ 3,50 p.p.) gegeten bij Informatiecentrum van Biologische landbouw Wenning te Orvelte. Aldaar gekochte souvernirs: zeepjes, hennepbier, henneprepen, hennep-broodmix, pastinaken.

Onderweg verorberd: boterhammetjes, banaan, antiflue (zuurtjes), 2 flesjes fruitdrink.

Gedragen kleding: waxcoat plus muts en handschoenen, regencape (Henk & Mariet). Extra uitrusting: zitlapjes, thermoskan met chocolademelk; (beide dagen).

Het weer op 24 januari: bewolkt, ijzel, sneeuw, beetje regen. Zuidwesten wind, kracht 3. Temperatuur: circa 4 graden Celsius.

Wandelen 25 januari: de andere auto neergezet bij de kerk in Sleen, met de ene naar kanaal bij Schoonoord. Start bij brug over kanaal: 11.22 uur. Wandelen naar Sleen. Afstand volgens boekje: circa 10 km. werkelijk gelopen: 12,35 km (17.402 stappen). Aankomst in Sleen: zondagmiddag om 15.20 uur. Andere auto ophalen in Schoonoord en met twee auto's naar bungalow in Aalden.

Het weer op 25 januari: zonnig, licht bewolkt, zuidwesten wind, kracht 1. Laatste uur van de wandeling (hagel en regen). Temperatuur gemiddeld circa 5 graden Celsius.

Totale wandelafstand volgens boekje: 22 km. Werkelijk gelopen: 25,06 km (37.308 stappen). Totale auto-kilometers weekend: 445 plus circa 500.

 

 

 

Etappe 5: Rolde-Schoonlo (19 km): 27 en 28 december 2003

Auto Uden-Meindersveen (27 december): 204 km. Arriva-bus (10.50 uur) van Meindersveen naar Rolde. Wandelen van Rolde naar Meindersveen: start om 11.11 uur bij kerkhof in Rolde. Afstand volgens Boekje: 12 km; werkelijk gelopen: 12,92 km (18.198 stappen). Rustpauze van circa 45 minuten in bos (knik bij punt 13.7 midden op kaart 16, volle zon). Aankomst in Meindersveen (parkeerplaats tegenover ingang Landgoed Meindersveen: 15.11 uur. Daarna met auto naar Schoonlo: 12 km. Bij aankomst in "Herberg Loohoeve": 1 wijn en 2 bier.

Overnacht in Herberg Loohoeve te Schoonlo (zie ook 'Onderdak') in tweepersoonskamer in de Pieterpad-prijsklasse. Diner: ossenstaartsoep, 2x zalmfilet en 2x irish coffee. Uitgebreid ontbijt en stevig lunchpakket. Overnachting (2 personen: € 53,66, ontbijt: € 5,67 p.p.; lunchpakket: € 5,70 per stuk).

Per Arrivabus (28 december) 10.50 (€ 6,20) naar Meindersveen (dachten we...zie 'Ervaringen'). We kwamen uiteindelijk in Assen terecht. OV-vervoer naar Meindersveen niet verkrijgbaar. Dus uiteindelijk een reguliere taxi genomen naar startpunt van de dag (Meindersveen). Taxikosten: € 32,=.

Start wandeling bij ingang Landgoed Meindersveen: 11.38 uur. Kleine rustpauze op kampeerplaats Meindersveen (camping 19 (Vosseveen) op kaart 17). Aankomst Schoonlo 13.55 uur. Afstand volgens boekje: 7 km. Werkelijk gelopen: 8,32 km (11.719 stappen). Zie 'Ontmoetingen' voor de verklaring van dit verschil.

Terugreis van Schoonlo naar Uden 28 december, via Ochten (Marijke ophalen): 233 km. Aankomst Uden: 17.08 uur.

 

Totale etappe-afstand volgens boekje: 19 km. Werkelijk gelopen: 21,24 km (29.917 stappen).

4 zuurtjes, 1 appel, 2 bananen, vier flesjes fruitdrink.

Gedragen kleding: waxcoat, fleece-vest. Extra uitrusting: Tatteljee opblaasbare stoeltjes, isoleerkan (Coleman) met hete chocolademelk; 0,47 liter.

Het weer op 27 december: overwegend zon, met af en toe kleine wolkjes, harde wind (zuidoost, kracht 6), 8-10 graden Celsius. Het weer op 28 december: zwaar bewolkt, zwakke zuidwesten wind (kracht 3), temperatuur circa 6 graden Celsius. Laatste uur van de wandeling: regen.

 

Etappe 4: Zuidlaren-Rolde (16 km) : 11 december 2003

Auto Uden-Rolde 10 december: 217 km (via Nijmegen). Diner in D'olde Schuur (vegetarische schotel € 17,85; tournedos Alexander € 22,95), overnachten en ontbijt in hotel Erkelens (2x logies en ontbijt (op bed): € 79,50), lunchpakket € 6,=/stuk) te Rolde. Op 10 december 09.35 uur: afhalen Thea op NS-station Assen. Etappeafstand in boekje: 16 km, werkelijk gelopen: 16,49 km (23238 stappen). Niet verkeerd gelopen deze keer. Extra afstand veroorzaakt door de kudde van Anloo    (zie 'Ontmoetingen').

Gedragen kleding: waxcoat, fleece-vest, handschoenen, muts, regenpak (laatste uur Diny en Thea).

Met auto van Diny met z'n vier naar Zuidlaren. Start wandeletappe om 10.50 uur. aankomst Rolde (hotel Erkelens) om 15.50 uur. Rustplaatsen: 10 minuten lunchpauze achter houtwal nabij Drentse Aa. Lunchpakket van hotel meegenomen. Staande rustpauze (buiten) bij gesloten pannenkoekenhuis Brinkzicht te Gasteren. Sanitaire stop bij antiekwinkel in Gasteren (zie 'Ontmoetingen'). Diny en Thea naar station Assen gebracht, wij per auto van Assen naar Uden (207 km) met ernstige files. Aankomst thuis: 19.00 uur.

Eten en drinken: avond 10 december: diner (zie boven), Beerenburg en Jägermeister op bed; riant ontbijt op bed, lunchpakket, 1 banaan, 2 zuurtjes, 1 mini-milky-way en 1 mini-nuts. 2 flesjes gezond drinken. Bij aankomst in Rolde: 1 groentesoep, 1 tomatensoep, 2 warme chocolademelk (samen € 11,20).

Het weer: stevige ZO-wind kracht 4-5 (Bft), circa 4 graden Celsius, zwaar bewolkt, lichte regen (laatste uur van de wandeltocht), heiig, plaatselijk bevroren ondergrond op beschutte plaatsen.

 

 

Etappe 3: Groningen-Zuidlaren (21 km): 26 en 27 november 2003
Auto Uden-Glimmen: 218 km. Lopen van pension naar bushalte: 3 km. Bus Glimmen-Groningen (2 x € 4,60). Vertrek 26 november (NS-station Groningen): 12.15 uur; aankomst Glimmen (pension Vrieling): 16.55 uur. Etappeafstand in het boekje: 21 km. Werkelijk gelopen: 24,5 km. Weersomstandigheden: 26 november: stevige ZO-wind, 9 graden Celsius, zwaar bewolkt; droog. 27 november: windstil, 11 graden, droog, bewolkt.

Gedragen kleding: trui, waxcoat.  Rustplaatsen: diverse kleine stops: Martinitorendropstop, Beerenburg/fruitdrinkstop, chocolademelk/colastop, sanitaire stop.

Eten en drinken: erwtensoep met roggebrood en spek / groentesoep: Brasserie station Groningen (12.00 uur, € 8,40). Onderweg: diverse broodjes, müslireep, banaan, miniperpermuntjes (Alberteke), martinitorendropjes (Diny), zuurtjes, 8 x Nimm Zwei. Auto Glimmen-Haren naar Pizzeria (4 personen); meelopers met bus naar Groningen; wijzelf met auto naar Glimmen (Pension Vrieling). Beerenburg van Alberteke.

Overnacht in Pension Vrieling (zie Onderdak), 2 logies, 2 ontbijt plus 2 consumpties: € 43,=. inclusief voetbalwedstrijd Feyenoord-Ajax (toch?). Start restant van 3e etappe 27 november: 08.30 uur te Glimmen (zie ook 'Ervaringen'). Aankomt Zuidlaren: 12.15 uur. Nuttigen lunchpakket op Brink te Zuidlaren, flesje fruitdrink. Reis per auto naar Uden: 212 km. Aankomst Uden 14.45 uur. Naderhand kwam de bekeuring wegens te snel rijden binnen: 142 km (na correctie 139) in plaats van maximaal 120 km per uur. Boete:  € 52,=. Plaats van misdrijf: snelweg nabij Emmen.

 

 

Etappe 2: Winsum-Groningen (18 km): 26 oktober 2003
Vertrek: 09.52 uur; aankomst: 14.45 uur.
Etappeafstand in het boekje: 18 km. Werkelijk gelopen: 20,5 km.
Weersomstandigheden: droog, eerste uur bewolkt, daarna felle zon. Circa 7 graden. Stevige schrale noodoosten wind.
Gedragen kleding: extra: trui, waxcoat met capuchon tegen de wind.
Rustplaatsen: windluwe heg in Wierum (eindpunt op kaart 5) (half uur), bankje stadspark Groningen (10 minuten).
Eten en drinken: 1 flesje energydrank, roggebrood met kaas, banaan, boterham met worst of kaas, drie zuurtjes per persoon. Groentesoep in Brasserie station Groningen, rookvrije gedeelte).  Auto Pieterburen-Winsum: 20 km; te voet Winsum-Groningen: 18 km; trein Groningen-Winsum € 2,70 p.p.; auto Winsum-Pieterburen.

 

 

Etappe 1: Pieterburen-Winsum (11 km): 25 oktober 2003
Vertrek: 11.36 uur; aankomst: 14.26 uur.  Etappeafstand in het boekje: 11 km. Werkelijk gelopen: 11,65 km. Weersomstandigheden: heftig. Veel regen, maar ook zon. Circa 8 graden. Stevige noodoosten wind. Gedragen kleding: extra: trui, waxcoat met capuchon tegen de regen en snijdende wind(!).

Rustplaatsen: bankje in Eenrum; Gouden Karper in Winsum (eindpunt etappe).

Eten en drinken: 1 flesje energydrank, krentenbol, banaan, boterham met worst of kaas, drie zuurtjes per persoon. Twee Leffe, een ode wijn (bij eindpunt).  Uden-Pieterburen: auto 258 km. Pieterburen-Winsum: te voet: 11 km. Winsum-Pieterburen: regiotaxi € 5,40.