Onderdak: waar we onderweg zoal verblijven

en wat we er van vinden...

  Reijmerstok

In het weekend van 12 tot en met 15 augustus 2005 hebben we gelogeerd in een (4 persoons) vakwerkhuisje in Reijmerstok, een kilometer of 15 ten oosten van Maastricht. Complexje Bon Reveil. Via Internet geboekt bij Belvilla Online. De boekingsservice is goed, het huisje wat minder. Voor 2 personen groot genoeg, vier personen kan, maar het is wel erg krap. In de douche kun je je kont nauwelijks keren, het douchegarnituur is dringend aan vervanging toe en de wc-pot en de wc-bril zitten allebei los; een waarlijk onaangenaam toiletgebeuren. Een paar lampen zijn stuk of ontbreken helemaal. Het is er wel netjes en de inventaris is ruim aanwezig. Zelfs een magnetron en een vaatwasmachine staan er. De huisjes zijn compact in en op elkaar uitgevoerd, waardoor er wel enige geluidsoverlast vanuit de buren ontstaat. Het onderhoud aan zowel de binnenzijde als aan de buitenzijde kent enige achterstalligheid. € 202,= plus schoonmaakkosten € 22,50 en toeristenbelasting (totaal € 6,=) is niet echt goedkoop te noemen, zeker niet voor een last-minute-boeking. 's Winters zal het er behoorlijk tochten, gezien de kromgetrokken voordeur. Het huisjescomplex ligt wel in een supermooie omgeving, daar in het heuvelland van Zuid Limburg. De huurbaas is wat eenkennig en nukkig en is absoluut niet geďnteresseerd in wat we ervan vonden en of er nog iets mankeerde; hij schijnt uitsluitend belangstelling te hebben voor de huurpenningen.

 

 

  Trainingsweekend...

In het weekend van 4 tot en met 7 maart 2005 hebben we er nog maar eens een weekendje oefenen ingegooid. Bleek het net het weekend te zijn dat de winter viel.  Hoenderloo dik in de sneeuw...

 

Daar moet op gedronken worden....

 

 

  Tijdens verblijf in Pieterburen (1e en 2e etappe) hebben we gelogeerd in ‘t Toenhoes’ van Jan en Carla. Een zeer comfortabel huis met alles erop en eraan: TV, radio, video, telefoon, internet, magnetron, wasmachine, wasdroger, tweeToenhoes te Pieterburen     (Klik op de foto voor website) fietsen met versnelling, fles wijn als welkom; zelfs een kaarsenkroonluchter ontbreekt niet. Met een schitterende tuin en de nodige huisdieren. Een superverblijf, dat we iedereen kunnen aanraden; bijzonder comfortabel en sfeervol ingericht.
  Pension Vrieling te GlimmenTijdens de wandeling van 26 en 27 november 2003 hebben we overnacht in pension Vrieling te Glimmen; een enigszins verlopen pension met het comfort van wat jaren geleden. Het sanitair voldoet ook niet aan de eisen van deze tijd. De prijs is daarentegen relatief laag.Stevig lunchpakket, dat wel... Uitstekend nieuw bed (1)Uitstekend nieuw bed (2)
 

De avond en nacht van 27 op 28 december hebben we doorgebracht in herberg 'Loohoeve' te Schoonloo, in een kamer in de Pieterpad-prijsklasse. Deze accommodatie verdient met recht de naam 'herberg': het is er gezellig, een warme ontvangst, eenvoudige maar goede kost, geen overbodige luxe en lekker vlot. In deze winterdagen is hHerberg De Loohoeve (Schoonlo); klik op de foto voor de websiteet er erg rustig; alleen wat Pieterpadders kom je er tegen.Degelijk lunchpakket

Het wintermenu is beperkt: vlees (lam) of vis (zalm) en een enkel voorgerecht en enkele nagerechten. Maar die keuze is uitgebreid genoeg.

We bestelden lamsfilet, kregen echter zalmfilet... OGezellige eetkamer in De Loohoevech, voor de flexibele Pieterpadder is dat niet zo'n ramp. We vonden het ook weer niet nodig om de waard te vertellen dat we eigenlijk iets anders hadden besteld (zijn winst van die dag zou dan namelijk weer pleite zijn). De kamers zijn eenvoudig, maar uitstekend qua comfort; het rechter bed op de middelste kamer (eerste verdieping) kraakt nogal als je beweegt. Uitstekend ontbijt en lunchpakket; stevige rekening. Overigens een genot om ook hier te merken, dat een dergelijk etablissement gewoon rookvrij kan zijn, zonder dat je er op hoeft te letten.

 

In de nacht van 10 op 11 december 2003 hebben we overnacht in Hotel Erkelens te Rolde. Een driesterren hotel/restaurant met een uitermate vriendelijke bediening. ZHotel Erkelens te Rolde (klik op de foto voor website)eldzaam lekkere vegetarische schotels en ene exquise gebakken tournedos. Het lunchpakket was uitstekend en voorzien van een snoepverrassing. Opvalled is dat dit hotel rookvrij is, maar dan ook echt rookvrij; een aanrader dus. Voor de geboden kwaliteit en service is de prijs niet te hoog. Goede, frisse en schone kamers met uitstekend sanitair. TV, telefoon, douche, toilet, minibar, wekservice, 24 uur per dag receptie bezet.

Met een feestelijk verjaardags-ontbijt-op-bed

 

 

Voor het weekend van 23 tot en met 26 januari  2004 hebben we een bungalow (type 4B) gehuurd als vertrekbasis voor de wandelingen op 24 en 25 januari: Landal Aelderholt in Aalden. Een prima bungalow voor vier personen, slechts € 99,= voor een weLandal Greenparcs (klik op de foto voor website)ekend (exclusief diverse bijkomende kosten, dat wel). Het park zelf is erg compleet qua voorzieningen. We hebben daar weinig gebruik van gemaakt omdat we het enerzijds te druk hadden met wandelen en anderzijds omdat de prijzen in het park belachelijk hoog zijn, en zeker geldt dat voor de horeca-voorzieningen: heel erg duur en zeer matig van kwaliteit en erg lange wachttijden. Ook de winkel op het park heeft de prijzen flink naar boven afgerond.

Soms zijn de accommodaties erg eenvoudig en natuurlijk: een oude boomstronk in het bLekker eten in Nijmegen (klik op de foto voor website)os om je boterhammetje op te eten (links). Een enkele keer is de inhoud van het gebodene veel meer en beter dan dat de buitenkant doet vermoeden. In restaurant 'Stationszicht' in Nijmegen (ja, tegenover het station) kun je voor niet al teveel geld goed eten (boven); bovendien een aardige bediening. Complimenten voor de kok! Zie ook 'Wandelfeiten'.

  Gedurende het weekend van 27 februari tot en met 1 maart 2004 waren we te gast in een bungalow van Euroase (Bospark Lunsbergen) in Borger (Drenthe). Het park was erg rustig, de bungalows liggen ruim uit elkaar. Het park zelf was duidelijk in de winterslaap, ondanks dat er een heleboel mensen vertoefden. De voorzieningen (winkel, restaurant, zwembad) waren er wel, maar de openingstijden waren erg summier. Het geheel is bepaald niet uitnodigend.

De huisjes (€ 130,- voor een weekend) zijn tamelijk oud en dringend aan onderhoud toe. De woonkamer is erg ruim, de douche en toilet daarentegen veel te klein. De verwarming functioneerde onvoldoende en er zijn te weinig radiatoren om het lekker warm te krijgen. Voor het huisje, dat wij bewoonden, hebben we de volgende klussenlijst opgesteld:

- radiatoren aanbrengen in toiletruimte en gang;    

- cv-installatie bijvullen en ontluchten, cv-ketel grote onderhoudsbeurt geven;

- tochtwering onder de deuren aanbreBungalow in Euroase parc (klik op de foto voor website)ngen en aanrechtkasten tochtvrij maken;

- rotte kozijnen vervangen en voorzien van dubbelglas;

- stoep bij voordeur herstraten;Dassen voor de deur tegen de tocht...

- wc-bril vastzetten;

- kranen in keuken en doucheruimte vastzetten;

- douchekop vervangen;

Dassen onder de deuren!

- doucheventilator repareren of vervangen;

- leeslampjes in slaapkamer aanbrengen;

- hier en daar leuke wanddecoratie aanbrengen;

 

  Finse bungalow in het Hooge Holt (klik op de foto voor website)

 

 

Het weekend van Hemelvaart 2004 hebben we doorgebracht in een prachtige houten Finse bungalow in Gramsbergen, midden op de 8e etappe van het Pieterpad. Zie ook " 't Hooge Holt". Deze bungalows zijn van alle gemakken voorzien en zijn heel comfortabel in het gebruik. De prijzen zijn niet laag en ze worden jammer genoeg nog een beetje vertekend doordat de prijsopgave via Internet toch nog behoorlijk afwijkt van de echte rekening. De huisjes zijn goed ingericht en netjes onderhouden, een enkele verkeerd aflopende douchevloer doet daar weinig aan af.

 

 

 

 

  Voormalige burgemeesterswoning in Ommen (klik op de foto voor website)

Op 17 en 18 augustus 2004 (10e etappe) overnachtten we in Hotel De Herbergier in Ommen. We hebben daar een Pieterpad-arrangement genomen: twee overnachtingen met ontbijt, lunchpakket, informatiepakket (niet helemaal up-to-date) en een driegangendiner. En om het compleet te maken: een gratis ophaalservice vanaf het eindpunt van de wandeletappe. Zie ook 'Wandelfeiten'. Puur comfort dus en dat alles voor € 105,= per persoon. Dit hotel is uitstekend te noemen, alleszins betaalbaar, comfortabel en met een uitmuntende keuken. Het bedienend personeel (twee jonge meiden) is erg vriendelijk en dienstbaar. De leerlingkok had er nog allemaal wat moeite mee; het was overigens wel irritant om te zien dat dat hem door de hoteleigenaar voortdurend werd duidelijk gemaakt, ook in het bijzijn van de gasten. De baas vond overigens zijn eigen humor vooral zélf leuk... (Hij heeft ons laten weten zijn leven te willen beteren...)

 
 

Tijdens het wandelweekend van 2 tm 4 oktober 2004 hebben we gelogeerd in een bungalow van Bungalowpark De Lindenberg te Holten (huisje 'Merel'). Een gezellig en kleinschalig park met zo'n 60 vrijstaande huisjes. Het is een familiebedrijf en dat kun je bijvoorbeeld al meteen bij de persoonlijke en vriendelijke ontvangst merken.  Het restaurantgedeelte is ingericht in de stijl van de jaren zestig (en ouder), compleet met Solex, Zündapp, Kreidler Florett en Puch brommers. Het huisje waar wij verbleven is eenvoudig en net groot genoeg voor twee personen.  De slaapkamertjes zijn echt te klein (en te sober) en de opbergrruimte (garderobe en dergelijke) zou ook aanzienlijk beter kunnen.  De doucheruimte is wat onhandig ingedeeld.  De prijs is echter laag (€ 108,= voor een weekend) en een gezeliige gaskachel maakt ook wel weer wat goed. Ze zijn in fatsoenlijke staat van onderhoud. Een vriendelijk park met een prettige sfeer, dat wel; als uitvalsbasis voor wandelpartijen heel goed geschikt.

Bungalow 'Merel', type C (klik op de foto voor website)
  Tussen Holten en Laren (in Markelo) komen we terecht bij de (onbemande) rust- en pleisterplaats 'De Stobbe' (zie 'Wandelfeiten 12e etappe). Tevens hertenboerderij. Het ziet er erg aantrekkelijk uit op die zonnige zondagochtend: een goed onderdak, koffie, fris, koeken, ijs en andere versnaperingen. Een mooie plek om de boterham op te eten, zo lijkt ons. De koffie staat klaar, maar blijkt wel erg dun te zijn; als die dan ook nog € 1,50 per bekertje blijkt te kosten, wordt de vreugde al wat minder. Even later blijkt dat de kussens in de stoelen toch wel erg klam zijn ('s avonds binnen halen dus!). Goed bedoeld, dat wel (een toilet is er ook), maar eigenlijk alleen leuk als het slecht weer is. Enkele voorbijgangers raden we de koffie dan ook sterk af: ze lopen verder (zie 'Ontmoetingen', "no coffee").

 

 

Warme herberg....    Als je een halve dag over de koude Rijndijk hebt gelopen, wil een bak je warme soep er wel in. In deze Taveerne De Bijland in Tolkamer kun je daarvoor uitstekend terecht. Een verwarmend haardvuur en een vriendelijke waard. Een echte aanrader voor verkleumde Pieterpadders!  Klik op de foto voor de website van De Bijland.

Langs de route zijn talloze Logies&Ontbijt-mogelijkheden. Hier een van de vele aanduiding, in dit geval van de familie Hoogenboom in Doetinchem (kaart 4)